Berita islam terkini

loading...

Kisah di Balik Bismillah

MUKJIZAT DI BALIK BISMILLAH

‘‘BISMILLAH’’ adalah sebutan atau nama singkatan dari lafaz ‘‘BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM’’ yang bermaksud; ‘‘DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG...!!!’’

Kisah di Balik Bismillah

KELEBIHAN - KELEBIHAN BISMILLAH.

✔ Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya karena BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah SWT turunkan kepada Jibrail.

✔ BISMILLAH untukmu dan rumahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. (Hadits Qudsi)

✔ Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.

✔ Demi Allah dan keagungan-Nya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang yang sakit melainkan menjadi obat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah memberi berkat ke atasnya.

✔ Barang siapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulaikan sesuatu perkara yang baik.

✔ Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 (QS.AL Muddatsir :30). Ibnu Mas'ud berkata; Siapa yang ingin Allah SWT selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari...!!!

✔ Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga atau khadam) hingga tiap huruf berkata, "Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya...!!!"

✔ Barang siapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH niscaya Allah SWT akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.

✔ Barang siapa yang membaca BISMILLAH, maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.

✔ Barang siapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.

✔ Barang siapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati (si zalim) serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada (si pembaca). Wallahu a’lam...

Subhanallah...

Semoga ALLAH membimbing kita agar kita senantiasa pandai mengucapkan BISMILLAH sewaktu hendak melakukan sesuatu. Aamiin

***
Silahkan Klik Like dan Bagikan di halamanmu agar kamu dan teman-temanmu senantiasa istiqomah dan bisa meningkatkan ketakwaannya kepada ALLAH SWT.

Ya ALLAH...
✔ Muliakanlah orang yang membaca tausiah ini
✔ Entengkanlah kakinya untuk melangkah ke masjid
✔ Lapangkanlah hatinya
✔ Bahagiakanlah keluarganya
✔ Luaskan rezekinya seluas lautan
✔ Mudahkan segala urusannya
✔ Kabulkan cita-citanya
✔ Jauhkan dari segala Musibah
✔ Jauhkan dari segala Penyakit,Fitnah,Prasangka Keji,Berkata Kasar dan Mungkar.
✔ Dan dekatkanlah jodohnya untuk orang yang membaca dan membagikan tausiah ini.


Aamiin ya Rabbal'alamin

Kisah di Balik Bismillah Rating: 4.5 Posted by: Abu sigly Ahlussunnah waljamaah