Berita islam terkini

loading...

Penyebab Hidayah Hilang Dari Seseorang

Hidayah dan taufik kalau kita tidak pandai menjaganya akan diambil atau akan hilang dari kita. Di waktu itu kita akan hidup terombang-ambing. Tidak ada disiplin, tiada istiqamah, malas beramal, mudah melakukan maksiat, jiwa derita dan sengsara walaupun punya kekayaan yang banyak dan serba ada. 


http://www.umatnabi.com/2017/08/penyebab-hidayah-hilang-dari-seseorang.html

Di antara sebab-sebab hidayah dan taufik ditarik balik adalah sebagai berikut:
Kita durhaka pada guru kita yang pernah memberi pengajaran kepada kita dan lari dari pimpinan guru. Di waktu itu kita kehilangan pemimpin. Maka hidup kita akan terombang-ambing tak tentu arah.
Durhaka kepada orang tua, apabila kita sia-siakan kedua-duanya, kita biarkan ibu dan bapak kita tidak terurus dan terjaga. Apalagi kalau dia sampai marah atau rasa tidak senang dengan kita.
Apabila jiwa kita telah terpengaruh dengan dunia, kita akan merasa tidak suka beribadah, atau mulai terasa berat mengerjakannya, maka perlahan-lahan akan luntur hidayah tersebut dan dengan halal dan haram mulai tidak dihiraukan sehingga perasaan takut kepada Tuhan perlahan-lahan dihapus dari hati kita hingga akhirnya hilang sama sekali.
Menzalimi orang. Dengan sebab menzalimi, rasa takut kepada Tuhan sedikit demi sedikit dicabut. Selepas itu lalai akan datang. Malas beribadah. Kemungkaran dan maksiat sedikit demi sedikit sudah berani dibuat. Begitulah seterusnya hingga hanyut dan tenggelam di dalam maksiat.
Mulai bergaul bebas dengan orang-orang yang tidak menjaga syariat. Kemudian bertambah merasa senang dengan kebebasan itu. Lalu kelepasan bertambah suka dengan perbuatan tersebut dan setelah itu langsung hanyut dalam arus kemungkaran dan maksiat. Perasaan takut dengan Tuhan pun lenyap.
Demikianlah beberapa perkara yang dapat menghapuskan hidayah dan taufik dari diri kita. Untuk itu hindarilah perbuatan-perbuatan yang dapat menyebabkan hidayah hilang, serta menjaga perkara-perkara yang dapat menjaga hidayah dan taufik dalam diri kita.

Referensi

Penyebab Hidayah Hilang Dari Seseorang Rating: 4.5 Posted by: Rahmi Fajri