Berita islam terkini,,kumpulan berita islam

Selasa, 03 Maret 2015

Bahagianya menjadi Wanita..Tau kenapa??

Untungnya menjadi Perempuan Muslimah

BISMILLAH,,
Perempuan atau wanita makhluk yang sangatlah menarik bagi kaum laki-laki yang melihatnya. Berbeza dengan laki-laki. Dan perempuan memiliki keistimewaan tersendiri.Dalam pandangan Islam wanita ialah makhluk yang sangat special dan bahkan memberikan satu surah dalam Al-Quran untuk wanita. An-Nisa. Rasulullah berkata bahawa makhluk yang harus kita cintai setelah Allah SWT dan Rasulullah ialah : Ibu, Ibu, Ibu, barulah Bapak. Itu Semua menunjukkan apresiasi yang sangat tinggi yang diberikan Islam kepada perempuan.Untungnya menjadi perempuan kan..?berikut adalah kelebihan perempuan berbanding laki-laki.

Diantaranya kelebihan Perempuan yaitu :

1. Doa perempuan lebih makbul daripada laki-laki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada laki-laki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada ayah dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Perempuan yang sholehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang laki-laki yang sholeh.

3. Barang siapa yang menggembirakan anak wanitanya, derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis karena takut akan Allah SWT dan orang yang takut akan Allah SWT maka akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.Subhanallah..

Bahagianya menjadi Perempuan..Tau kenapa?? 


4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak wanita daripada anak laki-laki. Maka barang siapa yang menyukakan anak wanita seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail AS.

5. Perempuan yang tinggal bersama anak-anaknya maka akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

6. Barang siapa mempunyai tiga anak wanita atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya ialah syurga.

7. Dari Aisyah ra, “Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka.

8. Syurga itu ialah di bawah telapak kaki ibu.

9. Jika memanggil akan engkau dua orang ibu ayah kmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
Bahagianya menjadi Perempuan..Tau kenapa??
10. Perempuan yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Perempuan yang taat akan suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama dia taat kepada suaminya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah ra berkata, “Aku bertanya kepada Rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap Perempuan?
Jawab baginda, “Suaminya.”
“Siapa juga berhak terhadap -Laki-laki?”
Jawab Rasulullah SAW, “Ibunya.”

13. Wanita apabila shalat lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana saja yang dia kehendaki.

14. Tiap wanita yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10000 tahun).

15. Jika seseorang wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

16. Jika seseorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan-Nya.

17. Jika seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya pada saat melahirkannya.

18. Jika telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan.

19. Jika semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama-Nya.

20. Seorang perempuan sholehah ialah lebih baik daripada 70 orang wali.

21. Seorang perempuan yang jahat ialah lebih buruk dari pada 1000 lelaki yang jahat.

22. 2 rakaat shalat dari perempuan yang hamil ialah lebih baik daripada 80 rakaat shalat wanita yang tidak hamil.

23. Perempuan yang memberi minum susu (susu ASI) kepada anaknya maka akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

24. Perempuan yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah dalam keadaan letih maka akan mendapat pahala jihad.

25. Perempuan yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang maka akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

26. Perempuan yang mendorong suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70000 malaikat dan bidadari. Dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat dari yakut.

27. Perempuan yang tidak cukup tidur pada malam hari karana menjaga anak yang sakit maka akan diampunkan oleh Allah seluruh dosanya. Dan bila dia menghibur hati anaknya, Allah akan memberi 12 tahun pahala ibadah.

28. Perempuan yang memerah susu binatang dengan “bismillah” maka akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkahan.

29. Perempuan yang menguli tepung gandum dengan “bismillah” maka Allah akan berkahkan rezekinya.

30. Perempuan yang menyapu lantai dengan berzikir maka akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

31. Perempuan yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

32. Perempuan yang hamil akan dapat pahala beribadah pada malam hari.

33. Perempuan yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun shalat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya maka Allah mengaruniakan satu pahala haji.

34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, maka dia akan dianggap sebagai mati syahid.

35. Apabila perempuan melayani suami tanpa khianat maka akan mendapat pahala 12 tahun shalat.

36. Apabila perempuan menyusui anaknya sampai cukup waktunya (2½ thn), maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.

37. Apabila perempuan memberi susu (susu ASI) kepada anaknya yang menangis, maka Allah akan memberi pahala satu tahun shalat dan puasa.

38. Apabila perempuan memijit suaminya tanpa disuruh maka akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika perempuan memijit suaminya bila disuruh maka akan mendapat pahala 7 tola perak.

39. Perempuan yang meninggal dunia dengan keridhaan suaminya maka akan memasuki syurga.

40. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah ibadah, maka akan mendapat pahala 80 tahun ibadah.

41. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat. Tetapi Allah akan datang sendiri kepada perempuan yang menutupi auratnya, yaitu memakai jilbab dengan sempurna di dunia ini dengan istiqamah. 
Artikel lainnya:

Silahkan dibagikan kepada sahabat muslimah.bersyukurlah karena dilahirkan sebagai wanita..khususnya wanita muslimah shaleha,,Aamiin.Wallahu'alam,hanya Allah yang lebih mengetahui

Demikianlah Terima Kasih,wassalam
Bahagianya menjadi Wanita..Tau kenapa?? Diposkan Oleh: