Berita islam terkini

loading...

Harta karun khalifah dinasti Islam Fatimiah Ditemukan diDasar laut


EMAS KHALIFAH ISLAM DITEMUI DI DASAR LAUT

ISRAEL – Wandye kembali berbagi berita terbaru sekarang ini Sekumpulan orang penyelam skuba terkejut ketika menemukan hampir 2,000 keping uang syiling emas berusia lebih 1,000 tahun ketika menyelam di perairan Mediterranean, Israel, kata pihak berkuasa antikuiti Yahudi kemarin.

Harta karun itu dipercayai milik khalifah dinasti Islam Fatimiah yang kawasan kerajaannya masa itu sebahagian besar kawasan di Asia barat Timur Tengah dan Afrika Utara dari tahun 909 hingga 1171 masehi.


Harta karun  khalifah dinasti Islam Fatimiah Ditemukan diDasar laut
“Penemuan syiling emas itu ialah yang terbesar di Israel,” kata pihak pemerintah berkaitan dalam satu kenyataan.

Menurutnya, syiling emas seberat sembilan kilogram itu ditemukan beberapa minggu lalu di dasar laut sebuah pelabuhan purba, Caesarea, yang wujud pada era pemerintahan empayar Rom.


Harta karun  khalifah dinasti Islam Fatimiah Ditemukan diDasar laut
“Pada pertamanya penyelam-penyelam itu mengira hanya menemui syiling mainan sehinggalah mereka sedar ia syiling benaran. Beberapa keping syiling itu diambil untuk ditunjukkan kepada petugas selam mereka bagi mereka tentang penemuan itu,” kata pihak pemerintah.

Petugas Unit Arkeologi Maritim Pihak pemerintah Antikuiti Israel, Kobi Sharvit berkata, beberapa ekskavasi akan dilakukan untuk mendapatkan lebih banyak petunjuk dalam usaha mengenai pasti, asal usul harta karun itu.

“Perkiraan juga itu ialah bangkai sebuah kapal perbendaharaan yang dalam perjalanan ke pusat pemerintahan di Mesir serta membawa hasil cukai yang telah dikutip.

“Terdapat kemungkinan syiling emas itu berasal dari kapal perbendaharaan yang karam ketika menuju ke pusat pemerintahan Dinasti Fatimiah di Mesir dengan membawa hasil cukai,” kata Sharvit.
Harta karun  khalifah dinasti Islam Fatimiah Ditemukan diDasar laut

“Penemuan tersebut sangat berharga dan tidak ternilai,” kata seorang jurucakap, Yoli Schwartz.


Harta karun  khalifah dinasti Islam Fatimiah Ditemukan diDasar laut
Menurutnya, harta karun itu hak Israel dan tidak ada ganjaran untuk mereka yang menemukannya.sungguh pelit ya orang-orang israel

Harta karun khalifah dinasti Islam Fatimiah Ditemukan diDasar laut Rating: 4.5 Posted by: MY BLOGGER